Jubileum 2025

07.01.2025

Hvert 25. år feirer hele den romersk-katolske kirken et jubelår eller hellig år. I løpet av den tiden ber de troende Gud om nåde for seg selv og for Kirken over hele verden. Jubelåret 2025 begynner i den hellige natt når pave Frans åpner den hellige dør i Peterskirken den 24. desember 2024 og avsluttes den 6. januar 2026. Det forventes 45 millioner pilegrimer og besøkende i Roma neste år. Men også de troende som ikke har anledning til å dra på pilegrimsreise, kan bruke dette hellige året til å utdype sitt eget tros- og bønneliv, til å gjenvinne håpet – håpet som finnes i Jesus Kristus.


Jubelårets tema: Håp

Fra pave Frans sin bulle Spes non confundit: «Håpet skuffer ikke» (Rom 5,5): «Alle vet hva det vil si å håpe. I hjertet til hver enkelt person bor håpet som et ønske og en forventning om gode ting som skal komme, til tross for at vi ikke vet hva fremtiden kan bringe. Likevel kan uvissheten om fremtiden til tider gi opphav til motstridende følelser, som spenner fra trygg tillit til engstelse, fra ro til angst, fra fast overbevisning til nøling og tvil. Ofte møter vi mennesker som er motløse, pessimistiske og kyniske med tanke på fremtiden, som om ingenting kan bringe dem lykke. Måtte jubileet være en anledning for oss alle til å bli fornyet i håpet. Guds ord hjelper oss til å finne grunner til dette håpet.»

Om logoen 

Logoen viser fire stiliserte mennesker. Disse symboliserer menneskeheten som kommer sammen fra de fire himmelretningene. Figurene omfavner hverandre og understreker så solidariteten og fellesskapet som forener folkeslagene. 

Én person klamrer seg til korset – som både er et tegn på troen og på håpet, som aldri må oppgis. For håpet trenger vi alltid, særlig i vanskelige tider Bølgene som menneskene beveger seg i, er turbulente: På livets pilegrimsreise vandrer vi ikke alltid i rolige farvann. Personlige skjebner og globale hendelser forsterker og intensiverer ofte vårt behov for håp. Derfor er den nedre delen av korset spesielt fremhevet: Korset forlenges og blir til et anker som står imot bølgenes bevegelse. 

Sjømenn bruker ofte en reserveanker får å stabilisere et skip i en storm – på denne måten symboliserer også logoens anker håp og trygghet. En pilegrimsvandring er ikke er en individuell, men en felles anstrengelse: dette kjennetegnes av en voksende dynamikk som strekker seg stadig nærmere korset. Korset i seg selv er ikke statisk, men like dynamisk: Det bøyer seg mot menneskeheten som om det kommer mot den og ikke lar den være alene.


Bønn for jubelåret

Far i himmelen, la vår tro på din sønn, Jesus Kristus, vår bror, og nestekjærlighetens flamme, som Den hellige ånd har tent i våre hjerter, vekke i oss det salige håp om at ditt rike vil komme.

La din nåde forvandle oss så vi utrettelig dyrker evangeliets frø. Og la disse frøene forvandle både menneskeheten og hele kosmos innenfra, i visshet om at når ondskapens krefter er overvunnet, vil det komme en ny himmel og en ny jord, der din herlighet skal skinne i all evighet.

Måtte jubelårets nåde gjenoppvekke i oss, håpets pilegrimer, en lengsel etter himmelens skatter. Måtte den samme nåde spre vår Forløsers glede og fred over hele jorden.

Deg, evig velsignede Gud, være ære og lovprisning i all evighet.

Amen

Dette bildet ble tatt 08.12.2015 da Pave Frans åpnet Den hellige dør for det ekstraordinære Barmhjertighetens år.

(Foto: Vatican Media; katolsk.no)